VIDSTE DU ?

... at Dan Turèll var med til at udvælge de 6 bedste danske Melodi Grand Prix-sange i 1978

Med Jørgen de Mylius som vært deltog Danmark i 1978 for første gang i 12 år i Melodi Grand Prix.
Dan Turèll var  med til – blandt over 500 tilmeldte sange – at vælge de seks melodier, der skulle deltage i det danske Melodi Grand Prix.
Juryen bestod ud over Dan Turèll af Jørgen Mylius, Willy Grevelund, Ole Schmidt og Preben Kaas.
Blandt de seks udvalgte bidrag var “San Francisco” med Brødrene Olsen og Grethe Ingemann med “Eventyr”. Det blev dog “Boom Boom” med Mabel, der vandt og efterfølgende deltog i det Internationale Melodi Grand Prix uden større succes (nr.16 ud af 20 sange).

Dan fik åbenbart nok af Melodi Grand Prix og skrev i  en artikel fra 1980: ‘Come-Back Blues’: “Til gengæld vil jeg så sige noget om Melodi Grand Prix. Nemlig dét, at jeg på det bestemteste bifalder Radiorådets indstillinger: at sløjfe det. Især hvis det sker ud fra den indstilling, at man vil prioritere MUSIK – fremfor f.eks. pailletter, papegøjefjer, papmaché og pinagtige pladdernakker. Det eneste interessante ved Melodi Grand Prix, denne årlige udstilling til international idéløshed, er det skamløse beløb der bruges til formålet.

... at Dan Turèlls 16 kalender bøger fra Mayland blev solgt på auktion for ikke mindre end 185.000 kr.?

... at to àf Dan Turèlls klumper hash nu befinder sig på Politihistorisk Museum?

Kalenderbøgerne er litteraturhistorisk meget væsentlige, idet vi over en periode på knap 20 år får indblik i Dan Turèlls liv.

Mayland kalenderbøgerne er endt på Det Kongelige Bibliotek. Dan Turèll er i besiddelse af fotokopier af nogle af kalender bøgerne. Andre kalenderblade er trykt i “Good-bye to all that!” Bebob, 2002.

Dan Turèll udtalte i 1977:
“Det har altid været en af mine yndlingsplaner at få notesbøgerne trykt som notesbøger. En litteratur der ikke er ét eller andet – én eller anden idé om hvad nogen forstår ved litteratur, men bare er hvad den er. Nogen som tænker på noget

De to klumper hash dukkede op, da en del af Dans efterladte ejendele blev sat til salg på en Bruun Rasmussen Auktion december 2003. Inden de kunne sælges, blev de beslaglagt af narkopolitiet. 
Selv om de 11 gram hash var over 10 år gamle, kunne det ikke udelukkes, at de fortsat kunne have en euforiserende effekt. De er nu – efter aftale med Chili Turèll og narkoafdelingen – overdraget til museet, der vil udstille digterens hash.

 

 

 

... at Dan Turèll underviste på Danmarks Biblioteksskole i starten af 1970èrne

... at Dan Turèlls Karma Cowboy fra 1974 er ÅRETS KLASSIKER 2024

Jannick Storm og Dan Turèll om science fiction

Jannick Storm erindrer: “Jeg havde på et tidspunkt haft et kursus i science fiction på Biblioteksskolen. Det ville de gerne have mig til igen. Jeg bad om at få Dan Turèll med som ‘hjælper’. Han kunne såmænd også trænge til lidt penge. 
Det kursus på Biblioteksskolen glemmer eleverne garanteret aldrig! Vi mødtes altid på Dans opfordring på Hovedbanegårdens restaurant. ‘Det er sgu deprimerende, så resten kan kun blive bedre’. Her sad vi og fordelte rollerne. Rev brutalt sider ud af bøgerne. Tag du dén her, så klarer jeg den. O.s.v. Og selv om vi altså skulle undervise i science fiction, blev det til alt muligt andet. Jeg underviste bl.a. i , hvordan man kunne fifle  med s-togs-billetterne (det var dengang), og når jeg kørte træt,  kunne jeg roligt sige: Nu vil Onkel Danny underholde! Og så kastede Dan sig ud i  en længere demonstration  af ‘I Ching’s fortræffeligheder. Jo. de lærte skam noget om livet – og endnu bedre: De fik de bedste karakterer i science fiction  nogensinde.”

Åbning

Tirsdag den 17. september kl. 17.00-19.00

 

Det centrale åbningsarrangement med festtale ved kritiker og forfatter Lars Bukdahl samt oplæsning ved de to danske forfattere Jens Blendstrup og Dy Plambech.

Hovedbiblioteket i Krystalgade 15, 1172 K.

 

 

Bag Klassikerdagen

Klassikerdagen er indstiftet af Samrådet for de Litterære Selskaber og Danmarks Biblioteksforening. De står sammen med Det Kongelige Bibliotek og Det Danske Sprog- og Litteraturselskab bag Klassikerdagen.

... at Dan Turèll også optræder på frimærke?

... at der er lavet en fotoserie om Vangede 2006?

... at Dan Turèll nåede at besøge Malta hele 23 gange?

….at der d. 25. august 2010 udkom et frimærke med et portræt af Dan Turèll i Post Danmarks frimærkeserie “Store danskere”   

 

Se mere om frimærket her 

Stine Bram Nielsen Fotoserie: 2821 Vangede

Studerende ved Danmarks Journalisthøjskole Stine Bram Nielsen lavede i 2006 en fotoserie om Vangede 2006 sammenlignet med citater fra Dan Turèlls Vangede Billeder.

Fotoserie 2006 

 

Dan på Dan Malta, i færd med at skrive på Mordserien. Udlånt af Chili Turèll
 
På turen til Malta i påsken 1990 fandt Chili Dan bevidstløs på badeværelsesgulvet. Diagnosen var overanstrengelse og stress forstærket af for meget druk og for lidt mad.

... at Dan Turèll blev klippet skaldet i Fælledparken i 1972

... at Dan Turèll fik lakeret sine negle sorte første gang i 1973

En sommersøndag til kommunal rock, hvor Dan og hans daværende hustru Kirsten Brand  sad og fyrede en tjal sammen med Peder Bundgaard, blev Dan udfordret af Kirsten: “Du tør ikke lade mig klippe dig skaldet”.
Med Dan sagde jo, og Kirsten trak saksen frem og gav Dan en ny frisure. Dagen efter gik Dan til en professionel frisør og blev klippet rigtig skaldet  med en maskine.
Dan forkyndte, at det, der var resultatet af et småpjattet flip, nu var hans nye stil.

 

Foto: Peder Bundgaard 13. august 1972

Det var Anneli Berg, som Dan da boede sammen med, som en dag lige omkring perioden med ‘Karma Cowboy’ sagde, at Dan kunne være en god digter så længe han ville, det ville ingen lægge mærke til. Og så gav hun Dan sit første lag sort lak.
Jannick Storm beretter: “Jeg var begyndt at gå med neglelak. Jeg bed negle og havde fundet ud af, at det var et probat middel mod det. Jeg brugte både perlemor og kraprød. Dan så misundeligt på det. En dag i taxaen på vej ud til et kursus på Biblioteksskolen stak han hænderne frem. Han havde malet sine negle sorte. Og så var dét jo på plads. Iscenesættelsen havde fået endnu en tak.”

Dan fortæller (Højris :’ Dan Turèll – Samtale og introduktion’), at “for hver én der nogensinde får læst et digt af mig er der tusind der véd at jeg findes fordi de véd at jeg bruger sort neglelak. Og netop af dén grund er der hundrede andre der  vil finde på at læse mig, hvis de lige sådan falder over mig, men som ikke finder på at læse andre lyrikere…”

... at Dan Turèll i 1968 skrev et meget morsomt brev til Gentofte kommune?

... at Dan Turèll lægger navn til to pladser?

19.marts 2006 blev “Onkel Danny Plads” indviet på Vesterbro

 19.marts 2007 blev “Dan Turèlls Plads” navngivet i Vangede. Indvielsen med  Kenn Andre Stillings Alfabetskulptur kom først 15.oktober 2011.

... at Dan Turèll har optrådt som skuespiller i en tv-serie?

... at Dan Turèll købte hatte i Petigas?

I DR-serien “En stor familie” afsnit 5: “En fremmed fugl” fra 1982 dukker Dan Turéll op ca. 30 minutter inde. Dan Turèlls “hr. Olsen” forsøger at svindle sig til en erstatning på 80.000 kr.  for firmaets hårshampoo, der har gjort ham skaldet.

Peder Bundgaard og Dan Turèll købte hatte sammen i Petigas på Købmagergade. Den første hat, Dan købte – efter perioden med “cowboyhatte” – var en EDEN (opkaldt efter Anthony Eden). Det er en bredskygget hat, hvor skyggen bukker svagt opad hele vejen rundt. Dan fik købt den et nummer eller to for lille til sit store hoved, derfor blev den lidt skæv i skyggen, som også kom til at virke bredere, end den var. Med alderen fik Dans nye hatte smallere skygge lidt á la bowlerhatten. Dans sidste hat blev specialsyet til ham af en fan!
(Peder Bundgaard i mail til Turèll Samlingen, 2003)

... at Dan Turèll er Danmarks første stand-up-komiker?

... at mindehøjtideligheden efter Dan Turèlls død blev afholdt på Arbejdermuseet?

Tegneren og forfatteren Peder Bundgaard tilskriver i sin Dan Turèll biografi “Superdan” fra 1995 den folkekære og coole Dan Turèll æren for at være den første stand-up-komiker i Danmark

24. januar 1982.
Café Victor hvor Dan optræder med “Onkel Danny fortæller”.
Udlånt af Chili Turèll

D. 21. oktober 1993 blev Dan Turèll bisat fra Arbejdermuseet i Købvenhavn . 

24 år efter – i april 2017 – blev Dans ven Jacob Ludvigsen også  bisat  fra Arbejdermuseet.

Jacob Ludvigsen og Dan Turèll. August 1984. Foto: Peder Bundgaard

... at Dan Turèll havde en udstoppet grib - for at tirre pantefogeden Grip?

... at Dan Turèll slettede sin første bog fra sit forfatterskab?

Gribben , som Dan  kaldte Gilbert, blev anskaffet på et tidspunkt, hvor han stod i stor skattegæld , hvorfor den ofte associeres med Dans kamp mod systemet.Pantefogeden hed Grib , og Dan købte for sine sidste kontanter en udstoppet grib for at tirre ham ved næste besøg.
Gribben blev solgt ved Turèll-auktionen i 2003 for 15.500 kr.

Gribben kan nu ses i Dan Turèll Samlingen

Tegning: Peder Bundgaard

Dan Turèlls første bog Vibrationer udkom på forlaget Studio i 1966. Intet forlag ville udgive hans debutdigte, så han besluttede at gøre det selv. 
Bogen slettede Dan senere af sit forfatterskab, fordi han syntes, at digtene lagde sig for tæt op ad Ivan Malinovski.

... at Dan Turèll i 1964 fik afslag på en digtsamling

I 1964 sendte Dan Turèll – som da var 18 år – en digtsamling til forlaget Arena.
Dan havde på dette tidspunkt endnu ikke udgivet nogen bog. Dan fik afslag.

Mon ikke mange af digtene, de blev sendt til hr. Hermann er indeholdt i ‘Vibrationer’, som Dan udsendte på eget forlag i 1966? – og som han senere slettede af forfatterskabet

... at Dan Turèll som 10-årig besvimede til morgensang på Bakkegårdsskolen?

... at Dan Turèll er Danmarks første rapper?

I forordet til sin bog “Lysets engel” (1989) med digte af B.S.Ingemann  fortæller Dan Turèll: 

“Da  jeg hørte første vers: ‘Lysts engel går med glans’ besvimede jeg for første gang i mit liv. Jeg faldt sammen og blev båret ind i klasseværelset, hvor jeg vågnede nogle minutter senere stadig mumlende, sagde de, om lysets engel. Dette billede var så stærkt og rent, at det kunne ramme selv en 10-årig skoledreng i hjertet elller livet…’

I bogen “Poesi dér : danske raptekster 1988-2004” omtaler Lars Bukdahl Dan Turèll som oplagt stamfader til de danske rappere.

... at Dan Turèll har optrådt sammen med Steffen Brandt?

Den 10.januar 1991 spillede Dan Turèll, TømrerClaus og Steffen Brandt foran kameraer i jazzstedet BentJ i Aarhus. Det var meningen, at optagelserne skulle sendes på en af TV2’s regionalstationer, men det skete aldrig.  

Dan Turèll, Tømrer Claus og Steffen Brandt. Foto: Niels Erik Knudsen

... at Dan Turèlls søskende hjalp til med historierne i Vangede Billeder?

... at Dan Turèll optrådte med sit stand-up show tre gange på Café Victor?

Dans søskende  Sem og Anne var researchere og medredaktører på Vangede Billeder fra 1973.
På billederne signerer de bogen i forbindelse med indvielsen af Dan Turèlls Plads i 2011.

De originale plakater kan ses i Dan Turèll Samlingen i Vangede