KØS Danmarkstour var en del af et landsdækkende projekt om mindesmærker “Magt Minder Mennesker”, som KØS Museum For Kunst I Det Offentlige Rum stod bag. I maj og juni 2014 rykkede KØS ud til 10 udvalgte mindesmærker over hele landet for at diskutere mindesmærket med danskerne.

De besøgte mindesmærker var:
Nørrebros hjerte (2010) af Bjørn Nørgaard
Roepiger (1940) af Gottfred Eickhoff
En engel iblandt os (2013) af Leif Sylvester
Lise Nørgaard (2010) af Mette Agerbæk
H.C.Andersen – mindesmærker i Odense
Christian d. X (1955) af Helen Schou
Den danske landsoldat (1858) af H.W.Bissen
Skibelund Krat -mødested for folkemøder
Alfabet TURÈLL Alfabet TURÈLL (2011) af Kenn  André Stilling

Touren var optakt til en stor udstilling på KØS om danske og internationale mindesmærker.
Alfabetet på Dan Turélls Plads

Alfabetskulpturen på Dan Turèlls Plads – Kenn André Stillings “monument for poesien” var et selvfølgeligt valg for KØS

“En skulptur der består af alle alfabetets  bogstaver. I den rigtige rækkefølge kan bogstaver vælte regeringer, give håb og sætte nye dagsordener. Men forsømmer vi sproget? Alt for mange kan slet ikke bruge det, men de der kan, får magt.”

På baggrund af disse udsagn havde KØS planlagt et program, der trods det øsende regnvejr alligevel tiltrak et stort publikum.

I 2004 var forfatteren Yahya Hassan et af de helt store navn på den danske lyrikscene. Men hans digte provokerede mange – ikke mindst unge med samme etniske baggrund. Yahya blev født i Danmark  i 1995 af forældre, der begge var kommet til Danmark i slutningen af 1980’erne som palæstinensiske flygtninge fra Libanon.

Så Yahya Hassan var et kontroversielt, men helt rigtigt valg til en optræden ved Alfabet TURÈLL  om ordets magt.

 

Arrangementet på Dan Turèlls Plads blev indledt af direktøren for KØS – Museum For Kunst I Det Offentlige Rum: Christine Buhl Andersen og Gentoftes borgmester Hans Toft.
Herefter fortalte Kenn André Stilling om sine visioner med Alfabetskulpturen, bl.a. om mødet med den lokale pizzaindhaver Serkan Dokan, der var en af de første, der forstod, hvad kunstnerens projekt med alfabetets bogstaver drejer sig om.
Serkan Dokan, der er kurder, fik selv lov til at fortælle sin historie om, at man i Tyrkiet havde  forbudt kurderne tre bogstaver i deres alfabet. X, Q og W . Det betød, at kurdere nu  ikke kunne kalde deres børn, som de rigtigt skulle hedde, og at de ikke kunne skrive et brev med ordene: »Jeg elsker dig«.
Se mere her: Om kunstnerens idé medAlfabet TURÈLL Alfabet TURÈLL
Leder af Vangede Bibliotek og Dan Turèll Samlingen:  Peter Strøm blev interviewet om Bibliotekets indsats for ordet og digtekunsten og om lokalbefolkningens meninger om skulpturen og Dan Turèll.

 

 

 

 

 

Forfatteren Ursula Andkjær Olsen var den næste på scenen. 
Hun viste -ved at læse nogle af sine kraftfulde digte – hvad ordet kan bruges til.

KØS’ arrangement: Alfabetet er det fredeligste våben blev afslutttet af Yahya Hassan. Hans ord har ikke kun skabt fredelighed.
Yahya ankom til sin digtoplæsning direkte til bagscenen – i bil sammen med PET-folk. Området omkring scenen var i øvrigt beskyttet af lokale politibetjente i uniform samt adskillige af kommunens SSP-folk i civil.

PÅ denne video kan man få et indtryk af stemningen på pladsen. 
Der var et stort positivt publikum, men også en gruppe utilfredse, der forsøgte at genere arrangementet med kanonslag, tilråb og tudende bilhorn

Yahya Hassan i Vangede

Børnene skulle ikke snydes for en fest under KØS’ tur til Vangede. Så om formiddagen var der arrangeret Bogstavfest med Sofie Linde

Arrangementet i Vangede blev fulgt op med et evalueringsarrangement på Vangede Biblioteket en måneds tid efter: Her deltog Christine Buhl Andersen og Torben Steno

KØS havde i forbindelse med deres Danmarkstour  en fysisk udstilling på museet i Køge, som bl.a. viste forarbejder til de skulpturer, der var blevet præsenteret på turen rundt i Danmark.