Dan Turèll til fællestime på Sankt Jørgens Gymnasium

Lars Polars beretter:

Jeg gik på Sankt Jørgens Gymnasium i 1980/1981, og var både formand for elevrådet og fællestimeudvalget. Det var der nu ikke noget mærkeligt i, da det var et højborgerligt gymnasium, hvor ingen gad at deltage i de organer, vi som elever havde til rådighed.
Men, i min egenskab af formand for fællestimeudvalget, fandt jeg på at invitere mit idol, Dan Turèll, til at holde et foredrag, og jeg fik ret hurtigt positivt svar fra Dan.
Jeg meddelte rektor, at jeg havde arrangeret dette foredrag, og han blev gasblå i hovedet af raseri og forargelse, da han anså Dan som Djævelens forpost, eller noget i den retning. Men min dansklærer kom mig til hjælp, og fik overtalt andre lærere til at støtte ideen, og den blev så godkendt.
Dan mødte op en time for tidligt, og vi fortrak derfor til formningshusets have, hvor vi sad og talte sammen, og røg en lille fed. Dan var utroligt rar at tale med, spurgte interesseret til mig og hvordan jeg dog havde det med at gå sådan et sted …. der var to fra min klasse der blev forlovede, en datter af hofjuveler Hertz og en søn af en skibsreder fra Mærsk. Og jeg var søn af en smed og en rengøringskone … jo, det var en sær tilværelse på det gymnasium!

Dan Turèll, 1981. Foto: Peder Bundgaard
Sankt Jørgens Gymnasium

Da tiden var inde, gik vi over mod hovedbygningen, ivrigt talende, og mødte rektor i gården, der med et fnys fortrak til sit kontor.
Da vi kom op i fællessalen, præsenterede jeg Dan for forsamlingen (der var faktisk fuldt hus), og så gik Dan på talerstolen. Han så ud på os, hen over brillen, truttede munden lidt, og så meget koncentreret og indforstået på mig …. og jeg kunne ikke lave være med at klukle, da jeg vidste hvad han tænkte, lige der. “nu skal rektor få, skal han!”. Og det fik han, så skoene og alting passede!
Dan holdt sit foredrag om det danske sprog, der starter med hans påstand om, at uden Jellingstenene, havde der intet dansk sprog været. Og så tog han os ellers på en tour de force, ud på lange tangenter, altid cirklende tilbage til de Jellingesten, og så ud på en ny tangent.

Vanvittigt vittigt, virkelig skarpt sprogligt, Dan havde simpelthen så meget styr på sit stof, at alle lærerne måtte overgive sig, og indrømme, at nuvel, Dan så sær ud, han havde sagt og skrevet mange sære ting i tidens løb, set fra et meget borgerligt synspunkt, men hold da op hvor var han sprogligt fabelagtig.
Efter foredraget gik vi ned på et værtshus, der hed Vodroffslund, hvor jeg, min dansklærer og nogle flere drak en øl med Dan, og talte videre.
Jeg elskede ham for hans forfatterskab og personlighed, før mit møde med ham ….. efter elskede jeg ham endnu mere, og han har altid været et af mine ubestridte forbilleder, når talen falder på litteratur, litteraturhistorie …. og alt muligt andet.
Senere i livet opdagede jeg at vi begge, allerede dengang, delte en anden passion, nemlig kærligheden for B. S. Ingemann og hans Morgen- og Aftensange (jeg er selv medlem af Ingemann-Selskabet igennem mange år nu), det ville jeg gerne have vidst dengang, men så dybt ned i materien var jeg ikke da.
Jeg har senere mange gange talt med Asger Schnack om dette fællesskab, som også han jo er en del af ….. Dan var en vaskeægte polyhistor

Lars Polars