JAN KASPERSEN OM DAN - 2023

 

 

 

En eftermiddag midt i december kom den 75-årige  jazzpianist Jan Kaspersen forbi Vangede Bibliotek og Dan Turèll Samlingen for at forælle om sit venskab og samarbejde med Dan Turèll. 

 

Kaspersen var medstifter af  de legendariske “Sølvstjernerne” med Dan Turèll, Tømrer-Claus, Flemming Quist Møller og Stig Møller (som hurtigt stoppede igen). 

 

 
 

Jan fortalte levende og  intenst  om Dan Turèll og Sølvstjernerne og supplerede  med musikalske indslag  med noget af den musik, som Dan og han var optaget af og holdt af, f.eks. blues og boogie woogie, jazz standards og ikke mindst musik af Thelonious Monk.

Vi fik sjove og interessante anekdoter fra bandets korte men glorværdige karriere. 
F.eks. fortalte Jan, at  at nummeret “Jan’s knallert”  er en improviseret indspilning baseret på en virkelig hændelse (Jan’s knallert var blevet stjålet).

Jan oplyste, at Dan Turéll skrev “covernoter” til Blue Sun’s andet album. Noterne  blev imidlertid ikke brugt p.g.a. veto fra  placeproduceren Anders Stefansen, som syntes, at det mindede om noget, der var skrevet i en hashrus – hvad det også var!  De  to ubrugte tekster er trykt   i bogen “Beat”, redigeret af Lars Movin.

Dan Turèll havde ifølge Jan Kaspersen ikke den store musikalske sans. ” Det gik ikke med lidt percussion  i Sølvstjernerne – og mht. trompet og sax : det blev aldrig til noget. Til sidst gav vi ham en tamburin…men…nej, det gik heller ikke. Men ét instrument beherskede Dan virtuost ! Det var hans IBM skrivemaskine.”

Jan læste op af forskellige breve og mødeindkaldelser fra “Sølvstjernerne”s ‘formand’ Dan Turèll, inden han sluttede af med at fremføre “Den rene sang” fra den oprindelige Sølvstjerne LP (teksten ses nedenfor) 

 

 På Dan Turèll Samlingens hjemmeside kan du se mange af Jans papirer, spilleprogrammer, breve og andre dokumenter fra den herlige tid med Sølvstjernerne.

Sølvstjernerne Jan Kaspersen Jeg ryger ikke

Det var ikke første gang , Jan Kaspersen gæstede Dan Turèll Samlingen i Vangede.


Første gang var til Samlingens indvielse i oktober 2003, hvor Jan underholdt to gange – den ene som akkompagnatør for Chili Turèll.

 

I 2011 arrangerede Dan Turèll Samlingen en koncert i Vangede Kirke, hvor Jan Kaspersen sammen med bl.a. tenorsaxofonisten John Tchicai og skuespilleren Henning Jensen  fremførte en række af Dan Turèlls jazzdigte.

 

 I 2014 var Jan sammen med den gamle Sølvstjerne Flemming Quist Møller – suppleret af  Daniel Franck og Elith “Nulle” Nykjær –  med til at genoplive Sølvstjernestemningen ved en koncert i Dan Turèll Samlingen.

 

Og så underholdt  Jan Kaspersens Kvartet: Jan Kaspersen, Niels Ryde, Simon Spang-Hansen og  Ole Rømer, da Gentofte Kommunes initiativpris i  2021 gik til formidlingen af Dan Turèlls forfatterskab.