Dan Turèlls Plads og Alfabetskulptur indvies

Lyrikaften d. 14. oktober 2011

Lyrikaften 14.9.2011. Foto: Allan Andersen
Efter næsten 10 års indsats for at få Kenn André Stillings skulptur til Dan Turèll op at stå på Dan Turèlls Plads, måtte der gøres en indsats for, at indvielsen blev så flot og festlig som mulig.
En arbejdsgruppe bestående af Peter Strøm, leder af Vangede Bibliotek og Dan Turèll Samlingen, Ivan Brich, der var initiativtager til, at Dan Turèll skulle æres med en skulptur samt tre andre lokale entusiaster: Claus Benzin, Mette Panton og Bettina Trab mødtes i et halvt års tid ugentligt et par aftentimer eller tre.
Gruppen fik stablet et kæmpe arrangement på benene . Forfattere, skuespillere og musikere  tilbød med glæde at optræde gratis – nok fordi arrangørerne var frivillige Dan Turèll Fans. Og selvfølgelig også   –  for at ære Dan.

JENS BLENDSTRUP
Modtager af Dan Turèll Prisen 2005

Den første på scenen, var Jens Blendstrup, der indledte med et par nyskrevne indslag om Vangede og Dan Turèll

Jeg glemmer aldrig den første gang jeg var i Vangede og læse op

Kære Dan uden dig havde jeg ikke stået her i dag

Her et lille uddrag af Jens Blendstrups herligt raplende indslag: Kære Dan…:
“Senere brugte jeg Vangede Billeder som tømmermænds fjerner. Hold kæft hvor havde jeg mange tømmermænd. Det startede ellers nobelt sammen med min far som inviterede på fredags bajere samt oplæsning af Dostojevskij  da jeg var 12.   På diskotek Å Krogen,  var det æblesnaps. Senere blev det mere organiseret. Jeg havde Vangede Billeder liggende ved min seng. Jeg brækkede rom og cola op med den ene hånd og med den anden læste jeg Vangede Billeder.  Og med tungen nørklede jeg super piratos ud af posen.  Det hjalp.  Jeg tror faktisk Vangede Billeder er utrolig saltholdig litteratur.”

Jens Blendstrup optrådte også i Dan Turèll Samlingen i 2004-eventen: Arven efter Dan

KRISTEN BJØRNKJÆR


Fik sit Gennebrud med digtsamlingen ‘Kærestesorg’ 1976
Han skildrer i bogen ‘Stoffers skruetrækker’ fra 2010 bl.a. sin rejse med vennen Dan Turéll til Saharas ørken i 1970’erne
Kristen Bjørnkjærs artikel fra Information 2006 om rejser med Dan Turèll:  Alting var ham til besvær

MORTEN SØKILDE
Modtager af Dan Turèll Prisen 2010

Om eftermiddagen inden dagens lyrikarrangement kom der et telefonopkald til lederen af Dan Turèll Samlingen. Det var fra Johannes Møllehave, der sad sammen med Benny Andersen og spiste frokost. Møllehave ville gerne have reserveret en plads på første række til Benny Andersens oplæsning. 
Og han ankom så – midt under Morten Søkildes lavmælte digtoplæsning – sammen med Benny Andersen og frue. 
Ned gennem midtergangen – hilsende til højre og venstre. Anbragte sig på den reserverede plads, rejste sig op, anbragte frakke, det røde  halstørklæde og hatten ved siden af. Møllehave greb  ned i sin store taske, fremdrog en æske med chokolade i knitrende cellofan. Som han så bød rundt af på de forreste rækker.
Den stakkels lyriker fortsatte ufortrødent  sin oplæsning!

KLAUS LYNGGAARD
Modtager af Dan Turèll Prisen 1996

 

Klaus Lynggaard fik sit gennembrud som forfatter med ungdomsromanen ’Martin og Victoria’ fra 1985.
Sideløbende med sit forfatterskab er Klaus  rockanmelder og aktiv musiker, bl.a. med albummet ’På herrens mark’ fra 2005
Et begejstret publikum overværer Klaus Lynggaards show
I pausen sørgede frivillige Vangede-borgere for salg af specialfremstillet merchandise, bl.a. t shirts og drikkekrus med Dan Turèll motiver. 
Og det var muligt at erhverve  “Vangede Billeder” signeret af Anne og Sem  Turèll

BENNY ANDERSEN

Benny Andersen blev født i 1929 i Vangede og han har gået på Bakkegårdsskolen – ligesom Dan Turèll.
Benny blev en af de mest elskede danske digtere, komponister og  musikere. 
Benny Andersen døde 16. august 2018.

 

Benny Andersen deltog også i Dan Turèll Samlingens arrangement i 2014:
Sommer i Turèll 

URSULA ANDKJÆR OLSEN
Modtager af Dan Turèll Prisen 2006

Ursula Andkjær Olsen har siden sin debut i 2000 med ”Lulus sange og taler” udgivet en række meget roste, dybt originale og stilskabende digtbøger.
Ursula gik på Forfatterskolen 1997-99. Her blev hun senere lærer for at blive rektor 2019-23.
 
Ursula har siden optrådt i Dan Turèll Samlingen i forbindelse med KØS –  Museum For Kunst I Det Offentlige Rum’s Danmarkstur i 2014:
Magt Minder Mennesker
Ursula deltog også i Dan Turèll Samlingens arrangement i 2014:
Sommer i Turèll 

PETER LAUGESEN

Som 22-årig flyttede Peter Laugesen i 1964 ind på et klubværelse på Bagsværdvej 65 i Lyngby, og på den anden side af gangen boede digteren Dan Turéll. Langsomt fandt de to unge mænd ud af, at de havde mere til fælles end at bo på klubværelse. Laugesen fortæller om mødet og det fortsatte venskab med Turéll:
 ”Dan er den eneste person, med hvem jeg nogensinde har kunnet diskutere i dybden, hvad jeg opfatter som de væsentlige ting i litteratur. Og i virkeligheden er dialogen aldrig holdt op. På en måde taler jeg stadig med ham.”
(kopieret fra Forfatterweb)

 

 

Peter Laugesen deltog også i Dan Turèll Samlingens arrangement i 2014:
Sommer i Turèll