Dan Turèll Samlingen på Tour de Turèll

Peter Strøm og Jørgen Ram Pedersen fra Turèll-samlingen tog den 13.november 2008 med på en spændende bustur i Onkel Dannys fodspor.

Anders Østergaards film om Dan Turèll "Så kort og mærkeligt livet er" var åbningsfilmen på årets CPH:DOX, og den deltog i konkurrencen om Danish Dox Award. CPH:DOX Festivalen havde arrangeret en special event med en bustur rundt i Dan Turèlls København. Her mødte vi nogle af Dans gamle venner og besøgte bl.a. stamværthuset Frederik VI.

Vi mødte op kl.17 på Onkel Dannys Plads på Halmtorvet, hvor 2 turistbusser ventede på tur-gæsterne. Vi fik lakeret neglene sorte og fandt vores pladser i busserne. Guiderne introducerede aftenens program inden første stop ved Dans stamværtshus Frederik VI. 

Her ventede Dans gamle ven Kenn André Stilling. Kenn har drukket mange øl sammen med Dan – de boede på et tidspunkt på hver sin side af Frederik VI-hjørnet og kunne ved fagter ud af baggårdsvinduerne arrangere hastemøder på værtshuset.

I 1980 navngav Kenn – med tilladelse fra Dan – sin café: Café Dan Turèll. Der blev indgået en aftale om, at Dan, til gengæld for navnet, til enhver tid skulle kunne indfinde sig på caféen med sin tørst. Efter sigende slukkede Dan tørsten med alt fra enkelte pilsnere til hele kasser whisky, og da skattevæsenet og Dan havde et temmelig anstrengt forhold til hinanden, hjalp disse naturalier noget på Dans økonomi.

Kenn fortalte også om den alfabetskulptur, han håber snart bliver opsat på Dan Turèlls Plads i Vangede.
Når først Kenn har fået ordet, er han næsten ikke til at stoppe, men vi skulle jo videre, der var et stramt program!

Igen op i bussen. På hvert sæde en madpakke med to håndmadder. Som Peder Bundgaard havde fortalt arrangørerne: Hvis Dan endelig skulle spise noget, var et par håndmadder løsningen, ofte på vej et sted hen i en taxa.

Journalisten Karsten Ifversen var steget på bussen og fortalte engageret om Dans forbillede: Anders And. Ikke bare Anders And, men Carl Barks’ Anders And og om nogle af historierne, der tog emner op, som vi i dag ikke forventer bliver behandlet i tegneserier.

Næste stop var Café Blågårds Apotek på Nørrebro. Her ventede de to funklende Sølvstjerner Jan Kaspersen og Flemming Quist-Møller – de forstår stadig med deres instrumenter at få det ypperste frem i musikken. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I en fantastisk opdatering til nutiden stødte Jokeren pludselig til (ham med “Hvor’ du fra? Jeg er fra Havnen”), og sammen med de to ældre Sølvstjerner hyldede han med egne tekster den gamle mester Dan Turèll.

Aftenen fortsatte med et gensyn med Anders Østergaards fine film om Dan Turèll i en fyldt Empire Bio. Efterfølgende var der mulighed for at stille spørgsmål til instruktøren, men da tidsplanen spillede arrangørerne et puds, blev der kun tid til få korte spørgsmål og svar.

Ind i bussen igen. Som en overraskelse i programmet standsede vi ved Hotel Scandic Copenhagen ved Søerne og Planetariet.

Alle mand ind i elevatorerne op til 15.etage, ind et af værelserne, hvor der ventede os vin og snacks og en enestående udsigt ud over Frederiksberg og Vesterbro. På værelset blev vi – på dvd – underholdt af beatpoeten Claus Høxbroe, der liggende i værelsets seng oplæste en tekst af Dan Turèll om at bo på hotel i provinsen.

 

Efter hotelbesøget kørte bussen tilbage til Onkel Dannys Plads til nachspiel på DOX:CLUB. I denne rå slagtehal med hvide fliser på væggene, fik vi mulighed for, dels at drikke Dans yndlingsdrik: “et sæt” (en pilsner og en Fernet Branca) og dels at se klip fra DR’s unikke arkivmateriale om Dan Turèll –  udgivet på dvd. 

 

 

 

 

Master Fatman & David Birch spillede plader fra Dan Turèlls pladesamling og den særdeles spændende og oplevelsesrige Tour de Turèll sluttede sidst på aftenen med det eksperimenterende jazzorkester Borderline Ensemble.