Chili Turèlls tale

 Chili Turèll 

Dan Turèll in memoriam og i legende live i Vangede

Fra vision til virkelighed

 

 

 

 

 

 

 

 

Alting begynder med en tanke

Ildsjæle fra Vangede fremsatte i 1999 ønsket om at hylde deres berømte bysbarn, Dan Turèll i form af en buste foran biblioteket. Dans mor, Inge Turèll samlede familien til fødselsdagsmiddag på den kinesiske restaurant i Vangede og med til bords som særlig gæst sad ejendomsmægler Ivan Brich med det formål her at fortælle om ideen. Jeg fik tildelt den ærefulde opgave at pege på en kunstner til at skabe denne buste. Jeg husker, jeg tænkte: Ahhh, en buste i traditionel forstand kan jeg ikke rigtig se for mig, måske en Giacometti-lignende jernskulpturfantasi  af Dans figur i lange, tynde dansende linjer. Måske noget helt andet. 

Jeg kontaktede multikunstneren Kenn André Stilling, en nær ven og legekammerat til Dan. På vores første møde fremtryllede Kenn ideen om alfabetet som skulptur direkte inspireret af Dans ord, 'Alfabetet er mit bedste legetøj'. Bogstaverne skulle være op til 1 m høje, så alle ville kunne se AlfabetSkulpturen uden briller. Vi tog sammen til Vangede og Kenn 'flyttede' øjeblikkelig skulpturen hen på pladsen for enden af bygaden. Og således var projektet kørt i Stilling.

 

Alfabetet som faldet ned fra himlen og landet i en legende bunke midt i Vangede

 Fra første tanke til det endelige resultat skulle der gå tolv år med talløse forhandlinger på kryds og tværs mellem idéfolkene og de kommunale myndigheder, sponsorer og mange andre involverede ... men ideens kraft var stærk nok til at overbevise og inspirere til vedholdenhed og stædigt positivt engagement i gennemførelse af projektet.

 

 Alfabetet
er mit bedste legetøj

 

Et næsten barnligt udgangspunkt. Dog aldeles sublimt. At oplyse Dan Turèlls forfatterskab og ånd gennem synliggørelse af alfabetets kraftfuldhed giver os mulighed for at se og reflektere over hvert enkelt bogstav. Vi kan i dag sætte os på en 47 m lang bænk omkring bogstavskulpturen. Dan blev 47 år. Alt er gennemtænkt i mindste detalje. Naturligvis også Kenn's geniale indfald. Sæt Jer nu ned og lad tankerne strømme frit.  Skab Jeres egne ord. Leg med ordene. Det er invitationen! Således er der rejst en levende skulptur som en opmuntring til den enkeltes kreativitet lige til at bruge og måske blive lidt klogere af.  På sig selv og på livet.

Skulpturens skaber har på fornemmeste vis forbundet sig med digterens intention og med Alfabetskulpturen rejst et legende, levende link til ny inspiration for enhver, som fremover kommer forbi. Og således er der på denne i Dan Turèlls navn indviede plads skabt et kollektivt rum i den højere bevidstheds tjeneste.

 

'Der er lysende sange af Sølv i luften
Der er dansende billeder graveret i ilten
og de er der hele tiden
hvad enten du ser dem eller ej'

 

Hallo Dan. Nu har de minsandten stillet en skulptur op i Vangede til din ære. Hvad siger du til det?
Han siger: Joooh, tjooh, tjaahh, det er helt fint, men bare tag det roligt. Hils alle fra mig og sig: Jeg elsker Jer. Det hele handler om kærlighed. Kærlighed og fred.

 

Dan voksede op i Vangede for 65 år siden. Som 4-årig blev hans hedeste ønske opfyldt. Han fik en skrivemaskine. Og siden blev der skrevet så bogstaverne glødede og rækken af udgivelser formerede sig eksplosivt.

Dan fortæller om en barndomsoplevelse, som fik skæbnesvangre følger for hans liv:

Morgensang på Bakkegårdsskolen var normalt en kærkommen anledning til at gøre grin med de afsungne tekster. Til eksempel blev ' I al sin glans nu stråler solen'  lynhurtigt omskabt til ' I al sin svans nu skråler skolen'. Men en dag sang man B. S. Ingemans 'Lysets Engel'.
Første vers lyder:

'Lysets engel går med glans
gennem himmelporte
For Guds Engels strålekrans
Flygter alle nattens skygger sorte'

Hvad skete? Dan så lysende sange af sølv i luften, lag på lag af verdener åbne sig. Han blev blændet. Han besvimede. Den slags kaldes Satori eller udvidelse af bevidstheden .....
Da han kom til sig selv, havde han fået nye øjne at se med.

Dan var seer. En tidligt oplyst bevidsthed med evne til at beskrive, hvad han så.
Dan var også en lyskaster,, en oplysende energi ... en Lysets Engel.

I dag, 15. oktober 2011 fejrer vi indvielsen af AlfabetSkulpturen i Vangede nøjagtig 18 år efter at Dans sjæl fløj til andre verdener. Men hans værk består og taler i dag til unge som ældre med usvækket styrke. Hans sprog var fyldt med medfølelse, humor og kærlighed. Hans klassikerstatus hylder vi i dag med indvielse af selveste alfabetet faldet ned som fra Himlen i universel vilkårlig orden og samlet i en vældig og forunderlig skulptur.

Tre Engle har især fulgt hele processen gennem nu mere end 10 år. Med usvigeligt engagement og flammende kærlighed har de kørt den nye plads med AlfabetSkulpturen i stilling. Og her står den for eftertiden, talende og lysende.

3 røde roser med en stor tak for de mange års vedholdenhed går symbolsk til:  forhenv. ejendomsmægler Ivan Brich - multikunstneren Kenn André Stilling -  og Gentoftes borgmester Hans Toft. Lad os give dem en stor hånd!

Kenn  André fødte ud af sin pande med lysende klarhed sin AlfabetSkulptur inspireret af Dans statement:

Alfabetet
er mit bedste
legetøj

 

Læg mærke til ordet 'legetøj' Altså ikke værktøj men legetøj. Kun gennem leg og eksperiment finder man ind til de dybere essenser i livet. Statement for en oplyst statsmand. Alfabetet inviterer til leg med ord og refleksion. Sæt Jer på de grønne bænke og leg med! Til børnene: Kravl rundt mellem bogstaverne leg med dem.

Pladsens potentiale er som skabt til at lade gode tanker og samtaler udspille sig.
Måske samtaler om den nye tid vi står overfor og er godt på vej ind i med transformationer på alverdens planer. Vi kan ikke gøre ret meget andet end at lytte til budskabet i den store forandring, handle derefter og samtidig forsøge at bevare roen. Blive stille og vende blikket indad for at finde styrke til at gå vejen med den nye udvikling.

 I digtet fra 1977  'Bøn fra en døende planet' skriver Dan  Turèll bl.a.:

Jeg beder for kloden og klodens vækster
Jeg beder for denne klode, vi har pint og mishandlet halvt ihjel
Jeg beder ved Faderen Sønnen og Helligånden
Ved Buddha Muhammed og Krishna

Jeg beder for de gamle som sidder til overs
Efter et helt livs arbejde er der kun alderdomshjemmet
og kirkegården tilbage

Jeg beder at alt had og bitterhed må forlade denne Planet

Jeg beder at alle mænd må elske deres kvinder
Alle kvinder deres mænd

At verden må blive hel og ren igen
Jeg beder for at mennesker sér de selv er Guder
Jeg beder for alle fædre og mødre
nulevende og kommende
På det at Planetens liv må fortsætte
Jeg beder for Verden fra hval til hvidløg
JEG BEDER AT Verden må besinde sig i sidste øjeblik

Finde sine egne fødder
Og begynde
Forfra-
nu

 

Et alvorsord, ja, og Dan var selvfølgelig meget mere end Vangede Billeder med de sjove og kærlige snapshots af barnsdomsbyen i 1950'erne. Men uanset hvad han lagde pen til, er skriften gennemlyst af hans spiritualitet forankret i en visdom om kærlighed og fred i mennesker og på Jorden som det vigtigste budskab til alle tider.
'Bøn fra en døende Planet' kunne passende læses op ved Folketingssamlinger for at stemme sindet i Universel toneart i samarbejdets og klarsynets navn.  Amen. Aum.

 

Min særlige tak går til kunstneren Kenn André Stilling. Hans lys har gennemstrømmet hele processen i  med- og modvind undervejs. Det kræver mod og ildhu at holde målet klart, når først projektet er sat i svingninger. Ideen var storslået og båret af Kenn's sjældne indsigt i alle detaljer. I mødet med mulige forhindringer var han altid dybt positivt reflekterende, og hver gang der blev rejst tvivl om dette eller hint, var han mand for at finde de forløsende ord. Således har han fortalt om en dialog med borgmester Hans Toft. Hans Toft spurgte til skulpturens størrelse: 'Behøver den at være stor'? Ken svarede: 'Kan den være mindre'? Så var den sag afgjort!
Det kræver stor personlig styrke at gennemleve de mange års kalkulationer undervejs. Den styrke besidder Kenn André Stilling. Han har været ind over i alle led fra personlige relationer til politikere, sponsorer og smede. Han har med usvækket begejstring fortalt om ideen med skulpturen og på sin helt egen måde åbnet for en forståelse til ikke alene Dan Turèll's digterunivers men også til en større bevidsthed om alfabetets potentiale for den enkelte til hver en tid og lejlighed, for børn som voksne. Det er en stor bedrift som hermed hyldes og påskønnes.

Ofte er vi mennesker del af et større projekt, end vi lige umiddelbart kan overskue. For kunstneren er visionens kraft den faktor, der rydder al tvivl af vejen. Kenn's mantra lyder: 'Indbildningskraften er den største kraft, der findes'. Jeg elsker dét ord:' Indbildningskraften'. Vi bilder os selv ind med stor kraft, at her ligger guldet. Og så fokuserer vi uden tvivl og fulde af tillid. Det er den forgyldte vej til manifestation af den lysende vision.

Nu er visionen blevet til virkelighed.
AlfabetSkulpturen med Kenn's navngivning: AlfabetTurèll, AlfabetTurèll er lagt i nutidens og fremtidens hænder.

Luk øjnene og lyt endnu engang til disse smukke ord:

'Der er lysende sange af sølv i luften
Der er dansende billeder
Graveret i ilten

Og de er der hele tiden
Hvad enten du sèr dem eller ej'

Med et andet af mine yndlingscitater lad nu sangen få vinger:

Den der synger
synger luften ren

Al luft må gennemsynges
Før her bliver til at være

Det er derfor al sang er hellig

 

Og hermed over til operasanger Jens- Christian Wandt som synger 'Lysets Engel' ledsaget af fløjtenisten Karen Skriver.

 

 

 

 

 
 
 
 

Copyright 2003-2008 www.turellsamlingen.dk