2004

Dan Turèll optræder20.12.04 Julegaven i år fra alle os til  alle jer: Billedarkivet er færdigt! Gå på opdagelse i de mange flotte og sjove fotos vi har lånt af Dan's familie og venner. Glæd dig - der er i alt er der 53 skønne billeder.

 

02.12.04 For fans af "Sølvstjernerne" er der nu godt nyt. TømrerClaus der står bag pladeselskabet Karma Music har fundet otte gamle masterbånd der lå og rodede, og på dem var fraklip med de gamle "Dan Turèll og Sølvstjernerne". Deres daværende pladeselskab havde en kommerciel vinkel, så en del materiale var skåret fra. Det er disse fraklip vi andre nu kan få glæde af - sammen med et helt nyt nummer skrevet af Flemming Quist Møller. Titlen er "Dan Turèll og Sølvstjernerne vender tilbage" og af numre kan nævnes: Anders And Evageliummet, Kapt. Trips Vender Tilbage og Jans Knallert. Dette vidunder udkommer d. 3/12 2004.
Vi får naturligvis hurtigst muligt CD'en i samlingen!
(Kilde: Politiken, lørdag d. 27/12 2004, 2. sektion, samt www.karma.dk)

 

Bogomslag: Dødsens stille af Peder Bundgaard18.11.04 Så er der igen mulighed for at møde Peder Bundgaard i Turèll-samlingen. Peder Bundgaard var Dan Turèlls faste makker og designede alle hans bogomslag. Han er kendt for sine biografier om Gasolin, Kim Larsen og Dan Turèll. Og debuterer nu som romanforfatter med bogen "Dødsens stille".
Når man hedder Peder Bundgaard og skriver en krimi, der bl.a. foregår på Vesterbro, kan det ikke undgås, at der sammenlignes med Dan Turèlls "Mord-serie". Peder Bundgaard vil fortælle om sin krimi, om forarbejdet og ikke mindst inspirationen fra Onkel Danny.
Du kan opleve Peder Bundgaard på Vangede Bibliotek torsdag d.25. november kl. 19. Der er gratis adgang.

Bogforside: Berømmelsens anatomi af John de Summer-Brason22.10.04
Ovenpå et veloverstået arrangement med Lars Bukdahl i samlingen i går d. 21/10, er vi nu klar med næste arrangement. Denne gang er det Kommunikationsrådgiveren John de Summer-Brason, der er aktuel med bogen 'Berømmelsens Anatomi - otte fortællinger om personlig branding', der torsdag den 18.11. kl. 19.00 vil forsøge at afdække, hvordan Dan Turèll satte sig selv i scene og skabte det unikke 'personlige brand' som stadig lever.
Dan Turèll var ikke blot digter af Guds eller Buddhaens nåde.
Med sit kronragede image, sine sortlakerede negle og som Danmarks første stand-up komiker var han hvad angår sin personlige iscenesættelse langt forud for sin tid.

Dan Turèll i slutningen af 1960erne. Foto: Per Pejstrup14.10.04 Så er næste afdeling af billedarkivet færdiggjort. Det er perioden Den "ukendte" forfatter 1961 - 1975, vi har gravet billeder frem fra. De er venligst udlånt af Dan's familie og venner. Nu mangler vi den sidste periode "Mediemennesket 1976 - 1993", hvorfra vi har flest billeder. Vi regner med den kommer på inden årsskiftet, men vi annoncere det selvfølgelig her, så snart det er gjort.

Lars Bukdahl. Fra litteratursiden.dk. Foto: Steen Møller-Rasmussen01.10.04
Turèll-samlingen på Vangede Bibliotek har nu eksisteret i et års tid. Og dét skal markeres!
Det er lykkedes at få kritiker ved Weekendavisen Lars Bukdahl til at komme til Vangede og holde foredrag: "GENERATION DT - Dan Turéll i samtidens poesi og samtidens poesi i ham".
Lars Bukdahl, der er aktuel med "Generationsmaskinen" - en bog om 1990'er generationen af forfattere, har været Turèll-fan så længe han kan huske og han vil fortælle om det forfatterfællesskab, Dan Turèll var en del af.
Inden Bukdahls foredrag vil Hans Jørgen Pedersen, som er den nye ejer af Café Dan Turèll i København overdrage forskellige Dan Turèll-effekter indkøbt på auktionen hos Bruun Rasmussen som en gave til Turèll-samlingen.
Arrangementet foregår Torsdag d. 21 oktober kl. 19.

01.09.04
Så er vi tilbage igen efter en lang sommerpause.
Søndag den 19. september kl. 14.00 - 16.00 er der "En litterær vandring i Vangede", arrangeret af Øregårdsmuseet i Hellerup:

"Jeg var altid svimmel når jeg gik hjem igen. Men jeg var i det hele taget altid svimmel det år"
Kom med på en vandring ind i Dan Turèlls univers. En nostalgisk tur til de steder, hvor alt kan ske, og hvor barnets nerver er intakte. Byens rum og Dan Turèlls tekster, ikke mindst Vangede Billeder, vil blive bragt i spil med hinanden.

Dan Turèll. Foto: Peder Bundgaard05.07.04 Søndag d. 4. juli bragte Politiken en gammel kronik af Dan Turèll i 2. sektion s. 3.: "100 Trips ud i det ukendte - eller: I Hjernens Jungle med LSD. Onkel Danny skriver i 1984 om myter og realiteter om rusmidler i almindelighed og LSD i særdeleshed". Det er en underholdende kronik, hvor man hører om DT's egne erfaringer med disse hallucinogén'er.

"... Hvorfor? spørger den bekymrede Mor inderst inde i enhver. Er dét nu nødvendigt? Har du det ikke godt nok som du har det?
Jo, men mennesker - nogle af os i hvert fald - har en trang til eventyr og opdagelse. Vagn Lundbye har det sikkert glimrende på Langeland, men alligevel tager han på temmelig farlige ekspeditioner til Grønland. Ib Michael og Per Kirkeby har det sandsynligvis fortræffeligt med en cappuccino på Café Nyd-Det-Hele, men alligevel flintrer de ikke sjældent rundt i sydamerikanske feberjungler..." (Politiken, d. 4/7 2004, 2. sektion s. 3)

Kronikken er en del af en række artikel-genudsendelser hvor artiklerne alle har det til fælles at "...de udmærker sig ved deres forbavsende holdbarhed og læseværdighed".

 

30.06.04 Vi har fået en mail fra Sara Maria Cordtz, der arrangerede byvandringen i Dan Turèlls fodspor for Politiken Plus. Til de uheldige der ikke deltog i arrangementet d. 24.06, er det med glæde vi kan fortælle at der kommer flere af slagsen. Og denne gang behøver du ikke være Politiken Plus kunde for at deltage! Én af turene starter tilmed i Vangede.
15.06.04 Torsdag d. 24.06 holder Politiken Plus byvandring i Dan Turèlls fodspor for deres Plus kunder. Det er Mor og datter - Lise Lotte Frederiksen og Sara Maria Cordtz, som er henholdsvis seminarielektor og studerende i litteraturvidenskab, der afholder byvandringen. Ud over Dan Turèll, afholdes der også byvandringer i Tom Kristensen, Tove Ditlevsen og Tudemaries fodspor. Læs mere på Politiken

Peder Bundgaard holder foredrag i Samlingen oktober 200313.05.04 "...Så står han der, i forvejen er han vel næsten to meter høj, og iført hat virker han enorm. Da vi efter et par sekunder får øjenkontakt tænker jeg ved mig selv "Yes" og begynder for gud ved hvilken gang, at gennemgå spørgsmålene inde i hovedet..."
Sådan skriver Turèllomanen Stig Jacobsen, hvis historie handler om "Det Turèllske univers eller Stemningsbeskrivelser fra et foredrag med Peder Bundgaard", som han oplevede i Turèll-samlingen i oktober 2003. Du finder denne varme og levende historien under Oplevelser.


Bogforside: Udvalgte Digte II 1973-1993. Fra Borgens Forlag11.05.04 Onsdag d. 19. maj udkommer det sidste bind af Peter Laugesens udvalg af Dan Turèll digte, fra perioden 1973 - 1993. Bind II kommer til at indeholde bl.a. dåse-digtene, drive-in digtene og storby-digtene. Udover disse, indeholder udvalget Onkel Dannys sidste 3 digtsamlinger, om hvilke Laugesen siger: "De taler helt klart og uden omsvøb, helt ned på jorden og med virtuost anekdotisk sikkerhed, om dødens nærhed". Første bind hed "Udvalgte digte I :1969 - 1974" og blev udgivet på Borgens forlag 2003.
(Kilde: Politiken søndag d. 2. maj 2004)

 

16.04.04 I går, d. 15/4 havde BG-bank arrangement i Turèll-samlingen for deres Plus-kunder. Det var en hyggelig aften, med foredrag af Dan's gamle ven Peder Bundgaard og oplæg om samlingen ved afdelingleder for Vangede bibliotek Peter Strøm.

 

05.04.04 Som lovet skyder vi nu "billedarkivet" i luften.

Vi lægger løbende billeder på, men i første omgang kan du se billeder fra perioden: Barndom 1946 - 1960. Det indeholder mange dejlige billeder af Dan Turèll og hans familie, så det er bare at gå ombord! God fornøjelse.

19.03.04
I dag ville Dan Turèll have fyldt 58 år. Vi sender en varm tanke. Det er også i dag Dan Turèll Prisen bliver uddelt på værtshuset Frederik den Sjette - tillykke til Christiania Jazzclub herfra.

Christania Jazzclub. Fra christania.org15.03.04
Dette års Dan Turéll Pris gik til Christiania Jazzclub. Det er første gang prisen går til en institution og ikke en enkeltperson. Hædersprisen er på 6.000 skattefri kroner og et originalt bundet slips fra Dan Turèlls store slipsesamling.

I begrundelsen for valget lægger styregruppen vægt på at Jazz-klubbens formand, Jess Harpsøe, og kredsen af entusiaster omkring ham, har skabt et sjældent åndehul i storbyen, hvor jazzens traditioner for jazzsessions frit folder sig ud, så publikum føler sig hensat til en moderne udgave af 30'ernes Harlem.
Valget af prismodtager skal også ses som en påskønnelse af den værdi Fristaden med sin brogede vifte af tilbud har for københavnerne.
(Kilde: Ritzau, 15 marts 2004)


Inge Turèll. Fra åbningen af samlingen oktober 200309.03.04
I morgen, d. 10 marts, fylder hele Vangedes farmor - Inge Turèll - 80 år. Der er åbent hus på privatadressen kl. 8.00 - 10.30.
(kilde: Villabyerne, 3. marts 2004)

Stort tillykke fra os alle ved Turèll-samlingen!

01.03.04
Der er kommet nye links til linksamlingen.
Gentofte for børn har lavet et turforslag til steder i Vangede du kan besøge "I Dan Turèlls fodspor".
Lasse Bo tog i juni 2003 afgang fra linien for Illustration på Designskolen Kolding, og lavede som afgangsprojekt et website med 5 illustrerede Dan Turèll-tekster: http://www.karmacowboy.dk/

28.01.04
Så er der kommet en ny historie på "Dan Turèll billeder". Denne gang er det Birgitte Tindbæk, bibliotekar ved Dyssegård filialbibliotek der fortæller: "I 1976 var Dan Turèll en aften på Dyssegård bibliotek og i Andeby - men han nåede aldrig til Vangede"

13.01.04
Digt til Bogens dag, 1982 af Dan Turèll

SamlingenI like books

Jeg kan godt lide bøger
Jeg elsker nærmest bøger
Bøger er flinke
Bøger er nemme
Bøger er praktiske
Man stiller dem bare ind i reoler
side om side
og de gør aldrig vrøvl over det selskab de får
Shakespeare og Simenon står side om side
med samme skæve smil og diskrete smil -
Bøger er uhyre elskværdige i daglig omgang
mange af mine bedste venner er bøger -
Bøger er det ideelle medium
så fint at være sammen med -
Ikke et ord om teatret, det er smukt, bevares
men det er så upraktisk
det er så pinligt hvis man hoster
man kan ikke så godt gå på toilettet midt i akten
og frem for alt: de bliver så kede af det deroppe hvis man gaber
de sér én hele tiden
de er så levende på teatret det er ikke rart
det gør det svært at slappe af og tage imod
og det værste af alt: man skal være et bestemt sted
                                   og til en bestemt tid
ligesom i biografen
og man kan aldrig slå tilbage hvis man bliver i tvivl om noget
eller lige havde lyst til at sé det igen -
dén slags problemer har man ikke med bøger!
Nej, bøger er flinke
bøger er fine og fredsommelige og forstående
bøger er tålmodige tolerante og tillidsfulde
og både oprigtige og oplysende
                                   og endda til tider obskøne
og de finder sig i alle éns luner
man tager dem frem når man har brug for dem
og så kan man bare læse
så længe man vil og kan og gider
og man kan ryge og drikke og spise og gabe og klø sig frit imens
og så ligger man dem bare væk, sådan uden videre
No Problem -
Bøger er flinke
de lader sig lægge væk for flere år for en uge
                                   eller for et par minutter
og de venter bare roligt
en bog opgiver aldrig håbet
den véd den en dag vil finde sin rette læser, dét véd den
og i mellemtiden holder den ud
selv i antikvariatets grønne gadekasse til en daler -
Bøger er flinke
de er alle steder
ofte som den sidste ydmygende reserve-mulighed
                 efter sex, sprit, sjov, stoffer og samtale
og som regel er bøger rørende billige
der er altid en brugt Bibel eller en pocket-book Koran
                                                                      til en tier
der er altid en Edgar Wallace til en femmer
og det er bedre og mere beroligende end noget kemisk drug -
Bøger er flinke
de kan give én en fantastisk tillid til folk
en forståelse og en medlidenhed og en medliven
som er tolv universer forud for TV-Avisen
og de kræver ingen licens
                                   intet lærred
                                   ingen højttaler
end ikke en skide pick-up
de lader sig slå op i som man vil
de lader sig transportere i enhver taske eller plasticpose
og dér ligger de helt stilfærdigt
i papir
og rummer revolutioner og besværgelser
stolthed og ondskab og magi
og enhver kendt form for galskab kærlighed og mystik
helt stilfærdigt og uanmassende
som ikke-voldelige med ikke desto mindre tikkende og eksplosive
                                                    bevidstheds-bomber
lige ved siden af appelsiner og cerutter
i tasker og mapper skjult selv i linie 29 og bybane-kupéer -
Sådan er bøger!
de indeholder ligeså mange og fjerne verdener og visioner
                                                                      Som LSD
men de er fuldt ud legale
de kan endda vises frem i dagslys
og tåler det utrolige
holder længe og skal ikke vaskes
kræver ingen reparationen eller service
det ideelle produkt! Og kan endda lånes! gratis!
                                   på offentlige huse i byen
mentale bordeller, kaldet biblioteker -
Bøger er flinke
alle billeder og byer og forestillinger og film
alle folkeslag og faser og drømme og tider
kommer
før eller senere
som bøger -
Bøger er tålmodige
bøger har plads til alt
bøger kan alt hvad alt andet kan
og én ting ekstra næsten intet kan:
nemlig bare vente og holde ud
til den rigtige læser kommer -

 
 
 
 

Copyright 2003-2008 www.turellsamlingen.dk