2007

 

11.12.07 Bruun Rasmussen
Hammerslagene på Turèllværkerne på auktionen hos Bruun Rasmussen: "Vibrationer" blev solgt for 8.000 kr., "40 ark" for 7.000 kr.og "Ulysses spejl" for 8.000 kr. De 2 originale manuskripter fik hammerslag på 5.500 kr. og kalenderne på 100.000 kr.
Turèll-samlingen deltog ikke i auktionen, men er i forvejen i besiddelse af "Vibrationer", "40 ark" og "Ulysses spejl".

 

15.11.07 Turell-værker på Bruun Rasmussen Auktion
Endnu en del af Saxhofs bogsamling sælges på auktionen den 10.december på Bredgade.
I kataloget er nogle af Dan Turèlls værker: "Vibrationer", Dans første bog udbydes sammen med 1.udgaven af "Vangede Billeder" til en vurderingspris på 3.000-5.000 kr. "40 ark" har en vurderingspris på 2.000-4.000 kr. "Ulysses' spejl" er udbudt til 3.000-5.000 kr. 2 originale manuskripter om William S.Burroughs og Marvel Comics har vurderingsprisen 4.000-6.000 kr. Endelig udbydes 16 af Dan Turèlls Mayland kalendere for 100.000 kr.

 

08.11.07 Roosprisen til Dan Turèll-film instruktør
Det Danske Filminstituts store dokumentarfilmpris på kr. 25.000 bliver i aften tildelt dokumentarfilminstruktøren Steen Møller Rasmussen under dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX's åbningsgalla.
Steen Møller Rasmussen stod sammen med Lars Movin for filmen "Onkel Danny - portræt af en karma cowboy" (2002) og har under CPH:DOX premiere på filmen "Words of Advice - William S. Burroughs on the Road (2007).
Prisudvalget begrunder pristildelingen således:
"Roosprisen 2007 går til Steen Møller Rasmussen fordi:
Han i mere end 30 år stædigt vedholdende har udforsket den dokumentariske genres grænser som iagttagende fortolker og iscenesættende legebarn, som filmfotograf og fotograf.
Han mere end nogen anden har videregivet sin fascination af den nye og grænseoverskridende billedkunst, altid i en klar forståelse med de portrætterede, på linie med dem, overraskende med kameraet som sin pen, med humor og respekt.
Han med en imponerende produktivitet - med filmen som livsstil - har forholdt sig ukommercielt og på sin egen tilbageholdende måde stærkt personligt til filmens tekniske og æstetiske udtryksmuligheder uden skelen til ydre krav om længde, aktuelle trends osv.
Han har oveni sin filmproduktion udfoldet sig som forlægger og udstillingsarrangør og fotograf på en mængde danske dokumentarfilm - meget i lighed med prisens navngiver, Jørgen Roos, som også var både instruktør, filmfotograf, fotograf og som også havde en stor kærlighed til billedkunsten."

03.10.07 Nyt lay-out på turellsamlingen.dk
Turèll-samlingens hjemmeside er i øjeblikket ved at blive nydesignet. Det sker i et samarbejde med firmaerne Inlead og Hausmedia. Det er vores håb, at turellsamlingen.dk fremover vil blive mere dynamisk og attraktiv for brugerne. Vi forventer, at den nye hjemmeside kan præsenteres ved årsskiftet.

 

03.10.07 1,2 millioner til Dan Turèll-film
Filminstruktøren Anders Høgsbro Østergaard ("Gasolin", "Tintin et moi") er i fuld gang med produktionen af sin film om Dan Turèll. Det Danske Filminstitution har tidligere bevilget 60.000 kr. i udviklingsstøtte til projektet.
Der er nu bevilget 1,2 millioner i produktionsstøtte til "Dan Turèll - så kort og mærkeligt livet er".
Kilde: "Film" nr.59 udgivet af Det Danske Filminstitut

 

03.10.07 Ny bog af Chili Turèll
Chili Turèll ved Dans gravstedChili Turèll fortæller om sine oplevelser og sit  sorgarbejde i forbindelse med Dan Turèlls sygdom og død i sin nye bog "I livets strøm". Hun fortæller bevægende om sin mands sygdomsforløb og den uværdige behandling Dan Turèll som døende kræftpatient fik på Rigshospitalet.
Dan døde d.15.oktober 1993 kl.6 om morgenen. Chili Turèll skriver: "At miste den mand, som man har levet med og elsket så længe, er som at blive revet midt over". Årene efter Dans død var er helvede. I bogen beretter hun om, hvordan hun efterhånden lærte at se døden i øjnene og lærte at leve med tabet af sin elskede. Chili valgte at søge alternative veje i helingsprocessen. I den sidste del af bogen fortæller Chili om, hvordan østens visdom, Qi Gong, meditation og kinesisk medicin, har hjulpet hende.
Bogen er udgivet på Lindhardt og Ringhofs forlag. Samtidig genudgives Chilis tidligere bog "Dagbog til min datter".
Chili Turèll medvirker i øvrigt i Annie Dunchs nye interviewbog: "Liv efter liv", hvor en række kendte danskere fortæller om deres forhold til og tro på reinkarnation.
Chili Turèll er også på vej med en cd med egne t

ekster og med musik komponeret af Leif Møller Lauridsen.
Chili Turèll fylder 60 år d.13.november i år.

 

03.10.07 Dans skrivemaskine udlånt til
Victor B. Andersen
Dan Turèll bag skrivemaskinenKenn André Stilling, Dan Turèlls gamle ven, grundlæggeren af Café Dan Turèll og kunstneren bag den alfabet-skulptur, der skal opstilles på Dan Turèlls plads i Vangede, er aktuel med udstillingen: "Maskinfabrik - Victor B.Andersen: Sperme Anonyme" på Museet for Samtidskunst i Roskilde. "Victor B.Andersen er et kunst- og litteraturtidsskrift udsprunget af forlaget Sommersko, begge startet af Kenn André Stilling.
Turèll-samlingen har udlånt Dan Turèlls skrivemaskine til udstillingen. Skrivemaskinen er placeret på arbejdsbordet i Victor B.Andersens arbejdsværelse under billeder af kunstnere, der har udstillet på Café Sommersko. På udstillingen vises også ikke tidligere viste optagelser af Dan Turèlls optræden på Café Victor d.11. april 1982.
Udstillingen vises i Roskilde fra 22.september til 16.december. 26.januar til 23.marts kan udstillingen ses på Vendsyssel Kunstmuseum.

 

03.10.07 Film om Burroughs og hans møde
med Dan Turèll i København

Burroughs og TurèllFilminstruktørerne Steen Møller Rasmussen og Lars Movin lavede for 5 år siden dokumentarfilmen "Onkel Danny - portræt af en karma cowboy".
Under arbejdet med denne film fandt de en tre timer lang enestående filmoptagelse fra forfatteren William S. Burroughs eneste officielle besøg i Danmark d.29. oktober 1983.
Burroughs var inviteret til at læse op i Saltlageret - der lå hvor  Planetariet nu er placeret. Burroughs var Dan Turèlls store forbillede, og han skulle derfor interviewe ham inden hans optræden i Saltlageret. Interviewet foregik i den engelske boghandel The Booktrader.
Den nye film er bygget op omkring den eminente performer Burroughs oplæsninger, suppleret med optagelser fra Burroughs  lejlighed i New York og interviews med folk, der kendte ham.
Filmen har premiere ved CPH:DOX i november, for derefter at blive vist i Grand Biografen i København og Øst for Paradis i Århus. Samtidig udgives bogen: "William S. Burroughs i Danmark" - en dokumentation i tekst og billeder af besøget i København.

 

03.10.07 Læs Dan på Folkeuniversitetet
Den 5. september for 50 år siden udkom beatgenerationens hovedværk, bogen "Vejene" af Jack Kerouac. Denne var sammen med Allan Ginsbergs digt "Hyl" og William S. Burroughs "Nøgen frokost" med til at starte opgøret mod 1950'ernes gængse litteraturopfattelse. Beatpoeterne blev inspireret af jazz- og rockmusikken, og at være beat var mere en sindstilstand end en egentlig bevægelse. Dan Turèll var stærkt inspireret af beatpoesien.
Folkeuniversitet i København arrangerer i efteråret (31.10.-5.12.) en forelæsningsrække om "At være beat - et litterært-musikalsk rids fra de amerikanske beatforfattere til Dan Turèll og Peter Laugesen.

 

25.05.07 Sommeren står for døren...
Så der er allerede agurketid her på redaktionen. Derfor får i kort og godt et citat af The Man (som Bukdahl ville have sagt):

"En tradition er en flov undskyldning for en evig gentagelse af de samme dumheder"
(også bragt i Fyns Stiftstidende d. 10.04.07)

 

Dan Turélls plads03.04.07 Dan Turèlls 61 års dag
Så er der kommet en fin fotoreportage fra dagen under "Dan Turèll billeder". Oplevet af vores egne Jørgen Ram Pedersen og Betinna Randahl Jensen. Der er billeder fra prisoverrækkelsen i samlingen og navngivningen af pladsen.
Vi håber i havde en lige så dejlig dag som vi havde...

 

26.03.07 Hyldest til Dan Turèll
På 61-års dagen blev dette digt opråbt på Café Mandela af Lars Bukdahl.

Dan er ikke
Van,
Dan er
The Man
*
Dan borer
tidens tand
*
Dan sælger
sand i
Samarkand
*
Dan for
hun og han
*
Dan er
stand out,
ikke stand-in,
Dan holder
stand
*
Dan er digter
Spind, ikke
Doktor Spand
*
Dan er Anders'
Beatnik fætter
i nr. 27, 1963,
Dan And
*
Dan er fornavn
på vort land
*
Mange Danter,
flere slanter,
men hvem kan?
Dan
*
Min Jan-bog
er en Dan-bog
*
DAN,
JEG ER FAN

(Weekendavisen 23.- 29. marts 2007, sektionen Bøger, s. 16)

Vi bringer meget mere fra dagen en af de nærmeste dage...

 

Farshad Kholgi13.03.07 Dan Turèll Prisen for 2007 tilfalder Farshad Kholgi
Med den begrundelse - ifølge Jacob Ludvigsen - at "han med mod og mandshjerte og på et smukt dansk i både tale og skrift tegner klare og tydelige storbybilleder, som er et humoristisk og berigende bidrag til både debatten og kulturen. FK's dansk-iranske baggrund give hans stemme en særlig vægt, og der er næppe tvivl om, at han og Dan Turèll hurtigt ville have været på bølgelængde."

Komiteen består af Chili Turèll, Lotus Turèll, forfatteren Camille Blomst, forlagsredaktør Jens Christiansen, maskinfabrikant m.m.m. Kenn Andrè Stilling, håndtegner Peder Bundgaard, pladeproducent Peter Olufsen samt Jacob Ludvigsen.

Prisen er på 6000 skattefri kr. plus et af Dans slips. Prisen gives hvert år på Dans fødselsdag d.19.3. til et multimediemenneske, som komiteen forestiller sig at Dan gerne ville have mødt - og som handler i hans ånd.

Prisen uddeles i Turèll-samlingen.

 

Barndomshjemmet12.03.07 Navngivning af Dan Turèlls Plads mandag den 19. marts kl. 16
Pladsen, der ligger i den nordlige ende af Vangede Bygade ved Stolpegårdsvej og Vangedevej, navngives kl. 16 af borgmester Hans Toft.
Der vil herefter være en mindre reception i Turèll-samlingen på Vangede Bibliotek, Vangede Bygade 45.
Mandag d. 19. marts 2007 ville Dan Turèll være fyldt 61 år. Han døde alt for tidligt i efteråret 1993.
Gentofte Kommune vedtog i december sidste år at opkalde en plads efter Dan Turèll.
Det er helt naturligt, at pladsen ligger i Vangede, som er Dan Turèlls barndomsby. Dan boede med sin mor og far og sine 4 søskende på Mosegårdsvej 43.
En initiativgruppe har i flere år arbejdet på at markere Vangedes betydning for Dan Turèll, og har planer om, at forskønne pladsen med en stor alfabet-skulptur udført af Kenn André Stilling.
Turèll-samlingen, som blev oprettet i 2003 på Vangede Bibliotek, er stedet, hvor alle forfatterens værker kan ses, og hvor man har mulighed for at studere, hvad andre har skrevet om Dan Turèll.

Uddeling af Dan Turèll Prisen
Dan Turèll Fonden uddeler deres årlige Turèll Pris i Turèll-samlingen på Vangede Bibliotek kl. 14.30. Prisen er som sædvanligt 6000 skattefrie kroner og et af Dan Turèlls slips! Prisen er de tidligere år blevet overrakt på Dan Turèlls stamværtshus Frederik VI på Frederiksberg, men i år danner Turèll-samlingen rammen.
Sidste år fik digteren Ursula Andkjær Olsen prisen. Tidligere prisvindere har været bl.a. Jens Blendstrup, Mikael Bertelsen, Rune T. Kidde og Halfdan E.

 

Anders Østergaard20.01.07 Ny film om Dan Turèll
Filminstruktøren Anders Østergaard havde sidste år stor succes med sin Gasolinfilm, der blev vist i biograferne
for et for dokumentarfilm rekordstort publikum på over 200.000.
Anders Østergaard er i øjeblikket ved at forberede en ny dokumentarfilm, der har arbejdstitlen Dan Turèll.
Projektet fik i efteråret bevilget 60.000 kr. i udviklingsstøtte af Det Danske Filminstitut.
Anders Østergaard fik sit store gennembrud i 2003 med den prisbelønnede dokumentarfilm "Tintin et moi" om tegneserieskaberen Hergé, og har tidligere bl.a. instrueret "Troldkarlen" om den svenske pianist Jan Johansson.
Kilde: "Film" nr.54 udgivet af Det Danske Filminstitut

 
 
 
 

Copyright 2003-2008 www.turellsamlingen.dk